+306933426735 Γοργόπη, Κιλκίς info@rodigorgopis.gr

Το Ρόδι: Ένας καρπός βαθιά ριζωμένος στην ελληνική παράδοση

Το Ρόδι: Ένας καρπός βαθιά ριζωμένος στην ελληνική παράδοση {noPicture}
Αθανασία Σαντίκου [γράφτηκε κατά τη διάρκεια της πρακτικής της στο Τμήμα Ψηφιακής Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Ε1 Διεθνών Δημοσίων Σχέσεων]
16 Σεπτεμβρίου 2025

Πηγή:
 https://www.greeknewsagenda.gr/the-pomegranate-a-fruit-deeply-rooted-in-greek-tradition/
 


Η Ελλάδα, ιστορικά, υπήρξε πάντα ευλογημένη με γόνιμη γη. Η γη της είχε πάντοτε πολλά δώρα να προσφέρει σε όσους αφιέρωναν σε αυτήν τον χρόνο, τον κόπο και το πάθος τους. Η αγροτική ταυτότητα έχει διαμορφώσει τον τρόπο ζωής της πλειονότητας των Ελλήνων, πολύ πριν από την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Τον 19ο αιώνα, ενώ η Δυτική Ευρώπη βίωνε ταχεία εκβιομηχάνιση, η Ελλάδα διατηρούσε την αγροτική της ταυτότητα. Η γεωμορφολογία της ελληνικής γης, το ημίτροπικό κλίμα και ο μεσογειακός καιρός δημιούργησαν μοναδικές συνθήκες για την καλλιέργεια μιας μεγάλης ποικιλίας αγροτικών προϊόντων. Κύρια ελληνική παραγωγή αποτελούν το ελαιόλαδο, το ρύζι, τα λαχανικά, τα φρούτα και μια ευρεία γκάμα άλλων προϊόντων. Ένα από τα πολλά αγαθά που έχει να προσφέρει η ελληνική γη είναι το ρόδι. Το ρόδι είναι πράγματι ένας καρπός βαθιά συνδεδεμένος με τη γη και τον πολιτισμό της Ελλάδας. Γνωστό από την αρχαιότητα, υπήρξε σύμβολο ζωής, γονιμότητας και αφθονίας στη μυθολογία και την παράδοση. Οι ζωηροί κόκκινοι σπόροι του και η γλυκόξινη γεύση του το καθιστούν μοναδικό και πολύτιμο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής.
 

 


 

Το ρόδι στην ελληνική πολιτιστική ταυτότητα

Το ρόδι είναι αξεχώριστο από τη μυθολογική, ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα της Ελλάδας. Στην ελληνική μυθολογία έχει τον δικό του μύθο με την Περσεφόνη και τον Άδη. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Πλούτωνας απήγαγε την Περσεφόνη και την έσυρε στον Κάτω Κόσμο. Η μητέρα της, η Δήμητρα, θεά της γεωργίας, συντετριμμένη, μέσα στη θλίψη της σταμάτησε τη γεωργική παραγωγή, προκαλώντας καταστροφή και λιμό. Στο μεταξύ, ο Άδης πρόσφερε στην Περσεφόνη σπόρους ροδιού – σύμβολο γάμου – εξασφαλίζοντας έτσι την επιστροφή της στον Κάτω Κόσμο. Ο Δίας παρενέβη και διέταξε την επιστροφή της, υπό έναν όρο: η Περσεφόνη θα έπρεπε να μένει τρεις μήνες τον χρόνο στον Κάτω Κόσμο και το υπόλοιπο διάστημα με τη μητέρα της. Ο μύθος αυτός συμβολίζει τις εποχές του χρόνου και τη σημασία τους για τη γεωργία. Στην Ελλάδα, λοιπόν, το ρόδι δεν είναι απλώς ένας καρπός· φέρει συμβολική αξία, ιδίως σε σημαντικά γεγονότα ζωής και γιορτές.

Στην ελληνική παράδοση, το ρόδι αγκαλιάζει τον κύκλο της ζωής και του θανάτου. Την Πρωτοχρονιά συνηθίζεται να σπάζουν ένα ρόδι στο κατώφλι, ως συμβολική πράξη για να φέρει τύχη, ευημερία και χαρά στο σπίτι για τη χρονιά που έρχεται. Αντίθετα, το ρόδι συνδέεται και με το τέλος της ζωής. Οι σπόροι ροδιού αποτελούν βασικό συστατικό στα «κόλλυβα», το φαγητό που προσφέρεται στα ορθόδοξα μνημόσυνα και τις κηδείες. Σε αυτό το πλαίσιο, οι σπόροι συμβολίζουν την αιώνια ζωή και την ελπίδα για πνευματική αναγέννηση στη μετά θάνατον ζωή.

Πολύτιμο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής

Το ρόδι είναι από τα πιο συμβολικά και διατροφικά πλούσια φρούτα. Συχνά χαρακτηρίζεται ως «υπερτροφή» χάρη στη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών, βιταμίνης C, καλίου και πολυφαινολών. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά καταπολεμούν τη γήρανση, ενισχύουν το ανοσοποιητικό, επιβραδύνουν την εξέλιξη ορισμένων χρόνιων παθήσεων και ωφελούν την καρδιά και την ισορροπία υγρών στον οργανισμό. Πέρα από τη διατροφική του δύναμη, έχει μεγάλη γαστρονομική αξία: καταναλώνεται εύκολα ως χυμός, προσφέροντας γρήγορα και φυσικά θρεπτικά συστατικά. Ο χυμός ροδιού είναι ευρέως γνωστός και αγαπητός για τη γλυκιά, αλλά ελαφρώς πικάντικη γεύση του. Χρησιμοποιείται και στην ελληνική κουζίνα: συχνά προστίθεται σε σαλάτες, αναμεμιγμένος με λαχανικά και χόρτα, προσφέροντας γλυκύτητα.

 


 

Καλλιέργεια και παραγωγή

Η καλλιέργεια του ροδιού απαιτεί δέσμευση όλο τον χρόνο. Χρειάζεται ηλιόλουστα, καλά στραγγιζόμενα εδάφη, όπως ακριβώς στο μεσογειακό κλίμα. Συνήθως τα ρόδια φυτεύονται την άνοιξη ή το φθινόπωρο, με αποστάσεις ανάμεσα στα δέντρα ώστε να εξασφαλίζεται ο καλός αερισμός και η υγιής ανάπτυξη. Η άνθιση γίνεται στα τέλη της άνοιξης, μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου. Το κλάδεμα γίνεται τον χειμώνα, για να παραμένει το δέντρο υγιές και καλοσχηματισμένο. Ο καρπός συλλέγεται με το χέρι το φθινόπωρο, όταν είναι πλήρως ανεπτυγμένος και ώριμος.

Μια οικογένεια στην Γοργόπη Κιλκίς, στη Βόρεια Ελλάδα, είναι ανάμεσα σε εκείνες που επέλεξαν να συνεχίσουν αυτή τη βαθιά σύνδεση με τη γη και να αφοσιωθούν στους θησαυρούς της ελληνικής αγροτικής παραγωγής: το ρόδι. Στους πρόποδες του Πάικου, η οικογένεια της Νίκης Τζώνη και του Θεόδωρου Τσιτουρίδη είναι αφοσιωμένη εδώ και πολλά χρόνια στην παραγωγή φυσικού χυμού ροδιού. «Είμαστε αγροτική οικογένεια τρίτης γενιάς. Στο πέρασμα του χρόνου αντιμετωπίσαμε πολλές προκλήσεις, αλλά παραμένουμε πιστοί στην παραγωγή μας και στο πάθος μας».

Όσο για τον τρόπο λειτουργίας της οικογενειακής επιχείρησης, το «Ρόδι Γοργόπης» είναι οικογενειακή επιχείρηση που δραστηριοποιείται τόσο στον πρωτογενή τομέα, καλλιεργώντας και συγκομίζοντας οι ίδιοι τα ρόδια, όσο και στον δευτερογενή τομέα, επεξεργάζοντας και εμφιαλώνοντας τον χυμό στις τοπικές τους εγκαταστάσεις. Αυτή η κάθετη ολοκλήρωση επιτρέπει στους παραγωγούς να ελέγχουν κάθε στάδιο της παραγωγής, διασφαλίζοντας έτσι υψηλή ποιότητα. Συγκεκριμένα, το ρόδι προέρχεται από τα ιδιόκτητα κτήματά τους, όπου καλλιεργούν δύο προσεκτικά επιλεγμένες ποικιλίες: την γλυκιά ποικιλία Acco και τη γλυκόξινη Wonderful.

 

 

«Συνεργαζόμαστε στενά με τοπικούς παραγωγούς στις εγκαταστάσεις μας, με στόχο να στηρίξουμε την περιοχή μας και να διατηρήσουμε τη μοναδική γεύση του χυμού. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε ένα αυθεντικό τοπικό προϊόν». Η περίοδος της συγκομιδής είναι ξεχωριστή και αγαπημένη. Συγγενείς, φίλοι και ντόπιοι μαζεύονται για να βοηθήσουν τη Νίκη και τον Θεόδωρο στη συλλογή των ροδιών – «μοιάζει με γιορτή, σαν μια κοινή παράδοση». «Δεν είναι απλώς χυμός, είναι κάτι που δίνω στα παιδιά μου χωρίς δεύτερη σκέψη», λέει η Νίκη με τη σιγουριά της παραγωγού που γνωρίζει κάθε βήμα της διαδικασίας. Όσο για το ίδιο το προϊόν, δεν περιέχει ζάχαρη ή άλλα πρόσθετα, ούτε υφίσταται θερμική επεξεργασία. «Εξασφαλίζουμε ότι τα φυσικά στοιχεία και τα θρεπτικά συστατικά του χυμού παραμένουν αναλλοίωτα!».

Σήμερα, παρατηρείται μια αυξανόμενη ζήτηση για λιγότερο επεξεργασμένα προϊόντα σε όλο τον κόσμο, καθώς οι καταναλωτές γίνονται όλο και πιο συνειδητοποιημένοι για την υγεία και τη βιωσιμότητα. Αυτή η παγκόσμια τάση συνδέεται με τις πρακτικές των παραδοσιακών παραγωγών, που δίνουν προτεραιότητα στις φυσικές μεθόδους και στην ποιότητα. Όσον αφορά τις προοπτικές πέρα από τα εθνικά σύνορα, η απάντηση είναι αισιόδοξη: «Η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει», λέει η Νίκη. «Ο κόσμος, ειδικά η ελληνική διασπορά, αναζητά όλο και περισσότερο ελληνικά προϊόντα, φυσικά και ανεπεξέργαστα». Αυτή η υψηλή ζήτηση πηγάζει από την αγάπη και την ανάγκη για ένα προϊόν που κουβαλάει «τη γεύση της πατρίδας», κάτι που δεν μπορεί να αντικατασταθεί.

 
 
Πίσω